De beste deals via Verwarmingenradiator.nl

Ontvang gratis 6 aanbiedingen binnen 2 minuten!


Zelf verwarming aanleggen

Al sinds decennia wordt iedere nieuwbouw woning standaard voorzien van een cv-installatie. Er zijn echter oude woningen die hier nog niet over beschikken. Wilt u dan ook centrale verwarming, dan kunt u deze ook zelf aanleggen. 

Wat voor kosten bent u aan een vakman kwijt

Voordat u gaat beginnen met het zelf aanleggen on onderhouden van de verwarming, kunt u hier snel een aantal aanbiedingen ontvangne van specialisten. Dan heeft u een idee als u de werkzaamheden uitbesteed. Dit verplicht u uiteraard tot niets en kost u 2 minuten. Ga kort naar deze website en zij doen de rest.

Benodigde materialen en gereedschap

Wie zelf een verwarming wil aanleggen, dient enigszins handig te zijn. Uiteraard dient een en ander, om problemen te voorkomen, wel goed en volgens de voorschriften te gebeuren. Heeft u eenmaal de weloverwogen beslissing genomen om zelf aan te gaan leggen, dan dient u zich goed te oriënteren op de materialen en apparatuur die u nodig heeft. Ga bijvoorbeeld na hoeveel radiatoren u nodig heeft, hoeveel meter cv-buis er ongeveer nodig is, waar de ketel op een goede én makkelijk bereikbare plaats kan komen te hangen, enzovoort. Vervolgens dient u, voordat u kunt beginnen met de installatie, ervoor te zorgen dat u de benodigde onderdelen allemaal in huis heeft. Te denken valt dan aan een ketel, een dakdoorvoer of eventueel een gevelset, de radiatoren inclusief ophangmateriaal, radiatorkranen, een expansievat, een (kamer)thermostaat, knelfittingen, ontluchters, pijpbeugels, een aftap- en vulkraan en natuurlijk het benodigde leidingwerk. Qua gereedschap dient u in ieder geval te bezitten over een goede boormachine, een ijzerzaag, een pijpsnijder, een buigtang, een set schroevendraaiers en een duimstok of rolmaat. 

Voorbereiding en stappenplan voor de aanleg

Voordat u gaat beginnen met het aanleggen van de verwarming, kunt u het best de stappen waarin u dit kunt gaan doen, kort op papier zetten. De kans dat u dan al doende iets over het hoofd ziet, wordt hiermee een stuk kleiner. De volgende stappen zijn te onderscheiden:

  • U begint met het ophangen van de cv-ketel. Hierbij wordt altijd een aantal zaken meegeleverd, zoals de ophangbeugel of het ophangframe en een instructiehandleiding. Volg de aanwijzingen uit de handleiding altijd op.
  • Hangt de ketel eenmaal, dan kunt u de aan- en afvoerleidingen monteren door middel van knelfittingen. 
  • Volgende stap is het aansluiten van de ketel. Dit houdt in het aansluiten van de gastoevoer, de warm- en koudwaterleiding en de condensafvoerleiding op de ketel en het monteren van een dak- of geveldoorvoer. Deze laatste zorgt ervoor, dat de benodigde verse lucht kan worden aangezogen en dat de rookgassen kunnen worden afgevoerd. Indien er geen geaard stopcontact in de nabijheid van de ketel aanwezig is, dient u dit eerst aan te leggen.
  • Nu de ketel is aangesloten, kunnen de radiatoren in de verschillende ruimtes worden opgehangen. Doe dit met behulp van de ophangbeugels, waarbij u er op moet letten dat de radiatoren ongeveer 10 centimeter boven de vloer moeten hangen. Monteer ook per radiator de radiatorkraan, de ontluchtingskraan, de blindstop en een knelpuntstuk voor de afvoerleiding.
  • Hangen alle radiatoren, dan is de volgende stap het aanbrengen van het leidingwerk. Voor de hoofdleidingen van de cv-installatie kunt u hiervoor het best een buis met een diameter van 22 milimeter gebruiken, voor de aftakkingen is 15 millimeter voldoende. Met behulp van een buigtang en een pijpsnijder kunt u per verdieping de hoofdaanvoerleiding en de hoofdafvoerleiding aanleggen, en vanaf deze de aftakkingen naar de diverse radiatoren. Let er daarbij op dat u zo min mogelijk gebruik maakt van bochten en knelknieën, en plaats in het laagste punt van de leidingen of de radiator een aftapkraan.
  • Is dit gebeurd, dan dient u nog een expansievat in de afvoerleiding van de cv-installatie op te nemen, welke de drukverschillen in het systeem gaat opvangen.
  • Tot slot moet u de cv-installatie kunnen regelen, dus u dient een thermostaat te bevestigen op een binnenmuur. Let er hierbij op dat de thermostaat niet bij een warmtebron hangt, en zeker niet in de volle zon.

Systeem vullen en controleren

Het systeem is hiermee volledig geïnstalleerd, en het enige dat nu nog rest is het vullen van het systeem met water. Let er op, dat er na het vullen bij de verbindingen in het systeem geen lekkages optreden. Is dit inderdaad niet het geval, dan is het enige wat u nog rest het genieten van het comfort van uw eigen cv-installatie. 

Reactie toevoegen

(Voorlezen)
Neem de tekens uit het bovenstaande figuur over. Waneer de tekens niet duidelijk zijn, kunt u het formulier verzenden om een nieuw figuur weer te geven. De tekens zijn niet hoofdlettergevoelig.

© 2013 Verwarmingenradiator.nl - Disclaimer - Copyright - Privacy - Contact - Webdesign Sarah Strobbe