De beste deals via Verwarmingenradiator.nl

Ontvang gratis 6 aanbiedingen binnen 2 minuten!


Functie van de radiator binnen het CV systeem

Nederland is een relatief koud land. We kunnen dan in ons land ook zeker niet zonder verwarming in huis. De meest toegepaste manier om ons huis te verwarmen, is door middel van centrale verwarming. Dit wil zeggen, dat het huis vanuit één centrale plaats wordt verwarmd.

Het centrale verwarmingssysteem, ook wel kortweg CV genoemd, bestaat in principe uit drie componenten, namelijk een ketel die op een centrale plek is opgehangen, een leidingenstelsel en tot slot een aantal radiatoren welke op de leidingen zijn aangesloten.

Soorten en hun eigenschappen

Er zijn in principe vier soorten te onderscheiden:

  • De ledenradiator: eigenlijk is dit een verouderd type dat bestaat uit verticale kolommen die onderling verbonden zijn.
  • De éénplaats paneelradiatoren: deze hebben een enigszins geribbeld oppervlak en worden ook wel plaatradiatoren genoemd. Deze modellen  zijn nog veelvuldig aanwezig in huizen en gebouwen.
  • Deze laatste zijn er ook met twee platen: de tweeplaats paneelradiatoren. Bij deze soort wordt het water spiraalsgewijs tussen de twee platen doorgevoerd.
  • Een type wat steeds meer terrein wint, is het zogenaamde designmodel. Deze zijn in principe ontworpen voor de badkamer, maar worden steeds breder toegepast. Omdat de standaard modellen niet tegen vochtige ruimtes, zoals dus de badkamer, bestand waren zijn er aluminium uitvoeringen, die bestand zijn tegen vocht, ontwikkeld. Dit zijn de designmodellen, meestal zo uitgevoerd dat ze ook als handdoekenrek kunnen fungeren.

Warmteafgifte en vermogen

Om aan de warmtebehoefte, oftewel de gewenste temperatuur van de ruimte, te kunnen voldoen, moet de radiator een bepaalde minimale hoeveelheid warmte kunnen afgeven aan de omgevingslucht. Deze warmte wordt uitgedrukt in vermogen, met als eenheid Watt. Overigens wordt er daarbij wel van uit gegaan, dat de radiator onbelemmerd zijn warmte kan afgeven. Probeer dan ook altijd om de inrichting zo te realiseren, dat er geen grote objecten voor komen te staan waardoor de warmteafgifte beïnvloed wordt.

Invloed van de uitvoering op de warmteafgifte

De warmteafgifte verschilt sterk per type en uitvoering. Het totale oppervlak van de leden, of bij modernere modellen van de buizen, bepaalt de mate van warmteafgifte. Heeft u een bepaald type gevonden dat u wilt gaan plaatsen, informeer dan altijd naar het vermogen wat deze kan leveren. Twijfelt u of deze variant geschikt is voor de ruimte waar u hem wilt gaan plaatsen, dan kan een erkend installateur of de leverancier u behulpzaam zijn bij het uitrekenen van de warmtebehoefte, en u op deze manier behulpzaam zijn bij de keuze voor de juiste radiator. 

Reactie toevoegen

(Voorlezen)
Neem de tekens uit het bovenstaande figuur over. Waneer de tekens niet duidelijk zijn, kunt u het formulier verzenden om een nieuw figuur weer te geven. De tekens zijn niet hoofdlettergevoelig.

© 2013 Verwarmingenradiator.nl - Disclaimer - Copyright - Privacy - Contact - Webdesign Sarah Strobbe